Veelgestelde vragen

Heb je toch nog vragen?

Hieronder vind je onze veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact op via het contactformulier. Wij reageren uiterlijk tussen 12 en 72 uur.

Het is bij Ik ga in bezwaar.nl mogelijk om parkeerboetes van de gemeente en wet Mulder verkeersboetes aan te melden. Je herkent de Wet Mulder verkeersboetes aan de M bovenaan de ontvangen brief.

Je kunt jouw boete eenvoudig aanmelden via de website. Dit duurt doorgaans nog geen 2 minuten. Klik hier om direct je boete aan te melden.

Zodra wij jouw boete hebben ontvangen verloopt alle verdere informatie via het klantenportaal. Soms kunnen de notificaties in de spambox van je e-mail terechtkomen. Mocht je na 3 werkdagen nog geen bericht hebben ontvangen, dan kan er iets fout zijn gegaan. Neem dan even contact met ons op via het klantenportaal of via het contactformulier.

Indien je verkeerde gegevens hebt ingevoerd kan je deze soms zelf aanpassen in het klantenportaal. Als dit niet het geval is vragen wij jou om contact met ons op te nemen via het via het klantenportaal. Wij zullen dan de gegevens voor je aanpassen in het systeem.

In sommige gevallen kan het zo zijn dat door deze gegevens de aanmelding onvoldoende duidelijk is. Wij zullen in zulke gevallen al eerder contact met je opnemen om de juistheid te verifiëren.

In sommige gevallen wordt je boete niet in behandeling genomen. Wij controleren namelijk altijd of een bezwaar een reële kans van slagen heeft. Indien dit niet het geval is zal jij van ons een bericht ontvangen met de reden waarom wij jouw boete niet behandelen. Wij doen dit tijdig zodat je altijd zelf nog in bezwaar kan gaan, indien je dat wenst. 

Nee, het feit dat wij jouw boete in behandeling nemen wilt niet zonder meer zeggen dat jouw boete wordt kwijtgescholden. Wij zullen door middel van relevante wet- en regelgeving proberen de officier van justitie, gemeente of rechter te overtuigen van je gelijk. Ondanks onze inspanningen kan het toch zijn dat een tegenpartij of rechter anders beslist.

Dit kunnen verschillende redenen zijn, maar meestal is het met de volgende redenen:

  • Wij achten de kans van slagen onvoldoende. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat de boete terecht is gegeven;
  • De boete is geen wet Mulder verkeersboete of een parkeerboete van de gemeente;
  • De bezwaartermijn is inmiddels verlopen of verloopt binnen 8 dagen.
  • Er is al bezwaar ingediend tegen de boete.

Door een machtiging te tekenen kunnen wij namens jou een bezwaarprocedure starten. Het is voor ons niet mogelijk om een bezwaarprocedure te starten als wij hier niet toe gemachtigd zijn. De machtiging beperkt zich tot het namens jou in bezwaar gaan voor de aangemelde boete. Mocht je opnieuw een boete aanmelden, dan zal je dus opnieuw een machtiging moeten afgeven.

Het is bij verkeersboetes gebruikelijk dat de betalingsplicht wordt opgeschort als wij voor je in bezwaar gaan bij de officier van justitie. Als het bezwaar ongegrond wordt verklaard, dan moet het bedrag betaald worden voordat wij in beroep kunnen bij de rechter. Als het beroep succesvol is, ontvang je het betaalde bedrag terug op je rekening.

Bij parkeerboetes van de gemeente moet je wel vooraf betalen  Ook hier geldt dat je het geld weer ontvangt als het bezwaar succesvol is.

Stap 1:

Wij zullen in eerste instantie in bezwaar gaan bij de officier van justitie. Dit kan binnen 6 weken na de dag dat het CJIB de boete heeft opgestuurd. Hierna wordt het bezwaar niet meer in behandeling genomen. Het kan tot 26 weken duren voordat de officier van justitie beslist over jouw bezwaar. 

Stap 2:

Zijn we het niet eens met de beslissing van de officier van justitie, dan gaan we binnen 6 weken in beroep bij de kantonrechter. Het bezwaar wordt dan bekeken door een rechter. Het is niet verplicht om bij deze zitting aanwezig te zijn, maar de kans dat je de zaak wint is hoger als je wel aanwezig bent. De rechter kan jou dan aanvullende vragen stellen om een duidelijker beeld te krijgen over wat er gebeurd is.

Stap 3:

Mochten wij niet eens zijn met de beslissing van de kantonrechter, dan kunnen we binnen 6 weken in beroep bij het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Na behandeling bij het Gerechtshof eindigt de bezwaarprocedure, ongeacht de uitspraak.

De procedure:

Wij vinden het belangrijk om te benadrukken dat deze procedure aardig wat tijd in beslag kan nemen. Zoals eerder vermeld kan het al tot 26 weken duren voordat de officier van justitie een beslissing neemt. Daarnaast duurt het meestal enkele maanden voordat de zaak bij de rechtbank en het gerechtshof ter zitting dient. Houd er daarom rekening mee dat deze complete procedure tot maximaal 2 jaren kan duren. Tijdens deze periode houden wij jou op de hoogte van alle ontwikkelingen.

De procedure bij de gemeente is nagenoeg gelijk. Het enige verschil is dat de gemeente slechts 6 weken heeft om te beslissen over het bezwaar. Daarnaast loopt de beroepsprocedure van de gemeente via de bestuursrechter en wordt het hoger beroep behandeld door de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Dit kan via het contactformulier of telefonisch op telefoonnummer (023) 207 81 50.  

Als je een account hebt bij ons, dan kan je ook een bericht sturen via het klantenportaal.